Sanat İçin Daha Çok Alan: Arter

Sanat İçin Daha Çok Alan: Arter

YAZAN: DİLEM CENGİZ

2010-2018 yılları arasında Beyoğlu’ndaki mekânı ve sergileriyle bildiğimiz Arter, Eylül ayında, Grimshaw Mimarlık’ın tasarladığı yeni binasına taşındı. Sergi alanlarının yanı sıra, performans salonları, etkinlik alanları, kütüphane, kitabevi gibi birçok farklı alanı içerisinde barındıran sanat ve kültür merkezi olarak ziyaretçilere açıldı. “Sanat İçin Daha Çok Alan” mottosuyla yola çıkan ve herkes için ulaşılabilir sanatı hedefleyen Arter’deki sergileri, 2 Ocak 2020 tarihine kadar ücretsiz olarak geziliyor. Bu tarihe kadar gidip görebileceğiniz sergilere göz atalım.

“Kelimeler Pek Gereksiz”

Arter Galeri’nin her katında farklı bir sanatçının sergisi mevcut. Giriş katında Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden sanatçıların Arter Koleksiyonu’nda yer alan eserleri, Selen Ansen’in küratörlüğünde bir araya geliyor ve “Kelimeler Pek Gereksiz” adıyla izleyiciyle buluşuyor. Serginin çıkış noktasını ise, Allan Kaprow ve Robert Smithson’un 1967’de “müzenin ne olduğu” ile ilgili bir konuşma oluşturuyor. Serginin adı ise Depeche Mode’un “Enjoy The Silence” şarkısının sözlerinden yola çıkarak konulmuş. Yaşamdaki gündelik ve sıradan olanın yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçlayan sergi, aynı zamanda dilin yetersizliği yerine açık uçlu bir duruşu tercih ediyor. Sergi 8 Mart 2020’ye kadar ziyarete açık.

“Bir An İçin Durdu” 

Küratörlüğünü Eda Berkmen’in yaptığı İnci Furni’nin “Bir An İçin Durdu” sergiden öteye desenler, video performanslar ve nesnelerle oluşturulmuş bir mekânsal düzlem. Sanatçı bu düzlemi tesadüfler, karşılaşmalar, anlık kararlar etrafında kurguluyor ve beklenmedik anlamların açığa çıkma potansiyelini ortaya koyuyor. Sergide aynı zamanda sanatçının sergi mekânında iki buçuk aylık geçirdiği süreç sonunda kurgulanan iki video performans yer alıyor. İlki “Lorem İpsum” mekanla ilk karşılaşma sürecini içeriyor. Dolapdere bit pazarından esinlenerek gerçekleştirdiği “Bunu Yolda Buldum” performansında ise masa üzerine koyduğu nesnelerin yerlerini bilinç akışıyla kelimeleri söylerken değiştiriyor. İnci Furni’nin sergisini Arter Galeri -1’de 26 Ocak 2020’ye kadar görebilirsiniz.

“Altan Gürman Retrospektif Sergisi”

Başak Doğa Temür’ün küratörlüğünü üstlendiği sergi, 1976 yılında hayatını kaybeden Altan Gürman’ın 11 yıllık çalışmalarını bir araya getiriyor. Retrospektif sergi sanatçının, 39 yapıtının yanı sıra, eşi Bilge Gürman’ın özenle koruduğu kişisel arşivinden seçilen eskiz, ders notu, dokümanlar gibi materyalleri de içeriyor. Altan Gürman’ın çalışmaları ilk kez izleyiciyle bu denli kapsamlı bir araya gelirken, serginin paralelinde sanatçının tüm yapıtlarının yanı sıra eski yazışmalar, belgeler, taslaklar, dialar gibi önemli bir arşiv kitap olarak basılmış. Altan Gürman sergisi ise 9 Şubat 2020’ye kadar görülebilir.

Arter Galeri’de aynı zamanda Fransız sanatçı Céleste Boursier-Mougenot’un “offroad, v21 adını verdiği, fiziksel olarak sınırlandırılmış bir mekandaki, dışarıdaki rüzgâra ve kendi aralarındaki etkileşime göre duyarlı elektro manyetik bir sistem aracılığıyla, farklı yönlere farklı hızlarda hareket eden üç kuyruklu piyanosu ve onları hareket ettiren rüzgâr gülü (anemometre) ile “Saat Kaç?”, “Rosa Barba: Gizli Konferans”, “Ayşe Erkmen: Beyazımtrak” isimli sergiler görülebilir. Ayrıca Arter Kitabevi’nde sergilerdeki yapıtlar ve sanatçılarla ilgili basılmış kitapları inceleyebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan ve diğer günler 11:00’den itibaren ziyarete açık olan Arter’e kendi imkanlarınızla ya da Taksim’den kalkan servislerle ulaşabilirsiniz. Sanat dolu günler!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.