Örgü ve Dijital Teknikle Sıra Dışı Bir Sanat

Örgü ve Dijital Teknikle Sıra Dışı Bir Sanat

YAZAN: DİLEM CENGİZ

Gün geçtikçe sanat üretimlerinde daha fazla yeni yöntem ve denemelerle karşı karşıya kalıyoruz. Yaratıcılığın sınırlarının zorlanması ve mümkün olan her ihtimalden yeni bir ürün ortaya çıkması ise sanata karşı bakışımızda ufkumuzu açıyor. Dijital araçlarında klasik araçlar gibi günlük hayatımızın her alanında yerini almasından sanat da nasibini buluyor. Ve bu iki uç gibi görünen üretim aracı önümüzde yepyeni yollar açıyor, ilham veriyor.

Mixed media yani karma medyanın sanatta yerini bulmasıyla da birbirinden farklı ve yenilikçi akım hayatımıza dahil oluyor. Bunlardan en ilginç ve dikkat çekicilerinden bir tanesi de Faith Humbrey Hill’in çalışmaları…

Faith Humbrey Hill, 2016 yılında tamamen kendi stüdyo çalışmalarını yapmaya karar verene kadar galerilerde ve sanat organizasyonlarında çeşitli yaratıcı rollerde yer alır. Yeni ilham kaynaklarını keşfetme ve kendi sanatsal deneylerini belgelemenin bir yolu olarak çalışmalarını bir web sitesinde sergilemeye başlar. Bu süre zarfında “örgü baskılar” adını verdiği resimlerini yaratır.

Hill, bu örgü baskılarda sıra dışı katmanlı etki elde etmek için birbirinden farklı çeşitli araçlar kullanır. Yenilikçi ve ilgi çekici bu örgü portrelerde modern araçları, geleneksel yaratıcı yöntemlerle harmanlar. Elle yapılan örme dokularla ortaya çıkan rengarenk ve dinamik portreler hem dijital hem de klasik çizim tekniklerini içerir. Bu ilk bakışta yöntem olarak yabancı gelse de izleyici ile özne arasında rahatlatıcı bir aşinalık kurar.

Hill’in bu çarpıcı insan ve hayvan portreleri dijital çizimi ve geleneksel örgüyü ustalıkla birleştirir. Birkaç aşamadan oluşan uzun bir çalışma sonucu ortaya çıkar. Öncelikle dijital bir program ile insan ya da hayvan portresi çizimini yapar. Eğer çizim devam etmeye yetecek kadar tatmin ediciyse, dijital sanattan örgü desenleri oluşturan başka bir uygulamaya aktarır. Daha sonra bu belgeyi referans alarak dijital olarak çizdiği deseni, bildiğimiz geleneksel yöntemlerle ve birkaç farklı örgü tekniğiyle örmeye başlar. Örme işlemi bittikten sonra, örgüyü suya batırır ve düz bir köpük yüzeye sabitler. Daha sonra kuruyan bu parçayı fotoğraflar ve dijital çizim ile birleştirir. Böylece çizimi yapılan taslakla örme doku bir araya gelir. Hill’in bu dikkat çekici yöntemini sosyal medya hesapları üzerinden detaylı olarak izleyebilirsiniz.

Back to blog

1 comment

Gerçekten inanılmaz hala inanamıyorum çizimlere

ALptuğ

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.