Nostaljik Bir Sanat Bahanesi: Suluboya

Nostaljik Bir Sanat Bahanesi: Suluboya

YAZAN: DİLEM CENGİZ

Hangi dönemde büyümüş olursanız olun, çocukluğun bir evresi suluboyayla kesişir. Özgürce boyanan kağıtlardan masalara taşan, oradan da duvarlara sıçrayan o muazzam renkler! Ve elbette, boyayı kullanabilmek için fırçayı batırdığımız o suyun alacalı bulacalı hali… Bir zamanlar vazgeçilmez olan ve çok sevdiğimiz suluboyayı, daha yakından tanımanın ve birbirinden yaratıcı resimler yapmak için sandıklardan çıkarmanın vakti geldi.

Suluboya resminin kökenini bulmak için, tarih öncesi insanların, mağaralara duvarlarını, hardal, odun kömürü ve doğada bulunabilecek diğer doğal pigmentlerle yaptıkları karışımlarla boyadığı zamanlarda kadar gidebiliriz. Milattan öncesinden günümüze gelirken, Mısır ve Çin sanatlarında önemli bir yere sahip olduğunu görebiliriz. Özellikle Asya sanatında manzara resimlerinde sıklıkla karşımıza çıkar. Ve Rönesans döneminde kâğıdın da icadıyla batıya sıçrar.

Suluboya, renk pigmentleri ve suyun bir araya gelmesiyle oluşur. Kâğıttan tuvale, ahşaptan kumaşa kadar birçok yüzeye uygulanabilir. Ancak sunduğu kullanım kolaylığı ve daha ulaşılabilir olmasıyla kâğıt en sık kullanılan yüzeydir. Ayrıca kâğıdın beyazlığı ve yarattığı boşluklar, renklerle birlikte görsel olarak etkileyici efektlerin yaratılmasına katkıda bulunur. Suluboyanın akışkan bir yapıya sahip olması ise onu ilk keşfeden sanatçıları başlarda biraz zorlar. Fakat bu akışkanlığın kontrolü ile onu özgür bırakma arasındaki denge sayesinde yeni resim teknikleri de ortaya çıkar.

Pratik bir malzeme olan suluboya, akrilik ve guaj boyadan çok farklıdır. Bu malzemelerin her biri farklı teknikler gerektirir. Suluboyayla yapılan resim, su kuruyup buharlaşana ve renkli pigmentler kuruyana kadar asılı kalır. Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır ki, su çabuk kurur. Bu da sanatçının çoğu zaman hızlı kararlar alması demektir. Bu bir dezavantaj gibi gözükse de aslında değildir. Daha hızlı etki almak için boyayı kurutmak için fön makinesi kullanan sanatçılar bile var!

Suluboya resim tarihinde, natürmort resimlerinde suluboya yıkamayı kullanan Paul Cézanne, dikkat çekici formlar arayan Van Gogh, soyut ressam Kandinsky ve modernist Paul Klee gibi ünlü ressamların adını görmek şaşırtıcı değil. 21. yüzyıla kadar sanatçılar, çarpıcı eserler yaratmak için, bu çok yönlü, zengin, canlı tonlar sunan malzemeden yararlanmaya devam ettiler.

Suluboyayı yeniden keşfetmek, sanatınızla bütünleştirmek ve renklerin akışkan dünyasına girmek için bir bahane arıyorsanız Kutuda Sanat Var atölyelerini takip etmeyi unutmayın.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.