Epoksi Reçine Sanatı

Epoksi Reçine Sanatı

 

YAZAN: DİLEM CENGİZ

Son zamanlarda sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız, renkleriyle ve dokusuyla bizi büyüleyen sıvıdan, epoksi reçineyi bu yazımızda konuk ediyoruz. Değdiği her yüzeyi görsel şölene çeviren ve epoksi olarak bildiğimiz malzeme, 1930’larda iki bilim adamı İsviçreli Dr. Pierre Castan ve Amerikalı Dr. Slyvan Greenlee tarafından icat edilse de sanatın yeni form ve malzeme arayışında kendine yer buldu.

Kullanım alanı oldukça geniş olan epoksi reçine, büyük duvar resimlerinden minik ve şık küpelere kadar birçok farklı üretimde karşımıza çıkıyor. İster resim olsun ister biblo, epoksi reçine ürettiğimiz her şeye doku ve derinlik sağlıyor. Günümüzde birçok sanatçı bu malzemeyle hem harika görünen hem de zamanın renklerine uygun üretimler yapmaya devam ediyor. Peki, epoksi reçineyle neler yapabiliriz? Gelin birlikte bakalım.  

Resin Art

Epoksi reçine ile çalışmanın en temel yöntemlerinden biri olan "Resin Art" yani reçine sanatı epoksi reçinenin renklendirilmesi tekniği ile yapılır. Reçine kullanıma hazır hale getirildikten sonra kaplara bölünür. Her bir kaptaki reçine pigmentlerle renklendirilir. Ardından tuval ya da uygun bir yüzeye epoksi reçineyle tasarım yapılır. 24 saat kurumaya bıraktıktan sonra tablonuz sergilemeye hazır! Kutuda Sanat Var atölyesinde de uyguladığımız reçine sanatına dair atölyemizden çıkan bazı örnekleri sergilemekten gurur duyarız :)

Epoksi Coating

Epoksi kaplama olarak da bilinen bu yöntemde, tuval ya da istenilen bir yüzeye epoksi dökülerek, orjinal çalışmanın üzerine sabitlenmiş cam gibi parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Farklı renkler ile boyanan tuval, son aşamada epoksi reçineyle kaplanıp kurumaya bırakılır. Reçine sertleştiğinde tuval parlak, sert ve tablonun renklerini canlı yansıtan etkileyici bir görünüm kazanır.

 

 

Petri Art 

Yaratıcılığın ve eğlencenin sınırsız olduğu petri sanatı epoksi reçine ve alkol mürekkebiyle yapılır. Öncelikle reçine bir kalıba doldurulur. Ve çeşitli renklerdeki alkol mürekkebinin epoksi reçinenin içine dökülmesiyle renk şöleni başlar. Reçine kuruduktan sonra kalıptan alınır ve ortaya büyüleyici renklerde bir tasarım çıkar.

Kalıp Sanatı

Epoksi reçine kurutulmuş çiçekler ya da minik objelerle kendi takınızı tasarlamak için de mükemmel bir malzemedir. Bu aşamada reçine isteğe göre berrak bırakılır ya da renklendirilebilir. Böyle tasarımlarda reçineyi dökebilecek ve kurumasını sağlayabilecek havzası olan silikon ya da plastik hazır kalıplara ihtiyaç vardır. Reçine kuruduğunda kalıbın şeklini alır.

Epoksi reçinenin nasıl hazırlandığı ve nasıl kullandığını öğrendikten sonra yaratıcılığınızla birbirinden farklı tasarımlar elde edebilirsiniz. Epoksi reçineyle tanışmak ve birlikte özgürce ilk üretiminizi yapmak için Kutuda Sanat Var atölyelerini takip etmeyi unutmayın. Sıradaki Epoksi 101 atölyemize katılmak için buraya tıklayabilirsin :)

Back to blog

1 comment

Merhaba , harika bilgiler sunuyorsunuz. Bu malzemeleriniz satışta var mı? Kutu olarak sitenizde var bazıları bu da olacakmi

Gizem Öztürk

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.