Enaniyet Zinciri

Enaniyet Zinciri

YAZAN: DİLEM CENGİZ

“Emniyetini bırak da gir içeri!”

Heyecan Şahin’in, “insanın yalnız kendisiyle ilgilenmesi, herkesi ve her şeyi kendi çıkarı için kullanma isteği (egoizm)” ve “kendini üstün görme, kendini her şeyin amacı olarak kabul etme eğilimi (egosantrizm)” anlamlarını içeren “Enaniyet” kavramını yansıttığı “Enaniyet Zinciri” sergisi, sanatçının birçoğunu üniversitede eğitim aldığı sırada ürettiği resim ve enstalasyon eserlerinden oluşuyor.

Ezberimizi bozan bu sergi alıştığımızın aksine bir galeride vs. değil; artık kullanılmayan, yıkık dökük bir binada, Beşiktaş Rum Okulu’nda karşımıza çıkıyor. Öyle ki her gün yürüdüğünüz fakat geçerken dikkatinizi bile çekmeyen bu atıl binanın, tek açık kapısından, bir gün böyle bir sergiye davet ediliyorsunuz.

İlk andan itibaren sizi “enaniyet” kavramıyla tanıştırıyor. Etrafı inşaat iskelesiyle çevrilmiş, üzerinize yıkılacak gibi duran bu binanın girişinde önce sizi uyarıyor: “Emniyetini bırak da gir içeri!” Ardından içeri girmek için zincirlenmiş bir kapıdan eğilerek geçmek zorunda kalıyorsunuz. İnsanın eğilerek, konfor alanını ve egosunu geride bırakarak girdiği ve kendini güvensiz hissettiği bu mekân, eserlerin size sunduğu anlamlara yeni katmanlar açıyor ve yüzleşme daha da derinleşiyor. 

Her bir eserde farklı açılardan savaşın, şiddetin, sevgisizliğin yıkıcılığıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Ve bu yıkımdan en çok etkilenenler sahneye çıkıyor; kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hayvanlar ve tabiat. Zaman zaman bizi çeşitli kavramlar üzerinden eserlerle buluşturarak sorgulamamızı sağlıyor.

“Her ne kadar askeri be silahlı örgütler arasında gerçekleştirilen bir eylemmiş gibi görünse de savaşlardan en çok etkilenen, tüm bu politik sorunlardan uzak canlılardır.”

“Enaniyet Zinciri” sergisi 7 Temmuz’da sona erdi. Sergiden elde edilen gelirler mevsimlik tarım işçisi çocukların resimle kendilerini ifade etmelerini sağlamak, eğitimlerine destek vermek amacıyla kullanılacak. Sergiyi gezme fırsatınız olmasa bile sanatçıya sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz. Şunu da söylemeden geçmeyelim. Serginin ürettiği anlamların ötesinde önemli olan bir noktada Heyecan Şahin’in hayallerini ve ideallerini, 40 sene bekledikten sonra hayata geçirmiş ve bizlerle buluşturmuş olması.

Heyecan H. Şahin Kimdir?

1955 yılında Uşak’da doğan Heyecan H. Şahin, erken yaşta öğretmenlerinin desteklemesiyle başlayan Güzel Sanatlar Fakültesi hayalini ailesinin izin vermemesi nedeniyle gerçekleştiremedi. Bu gerçekle yüzleşip, tüm sanatsal çabalarını terk eden Şahin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Çalışma hayatı boyunca çeşitli kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerde yöneticilik yapan sanatçı, aradan geçen 40 yılın sonunda hayalini gerçekleştirme şansı buldu ve 2018 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.