Botanik Suluboya

Botanik Suluboya

YAZAN: DİLEM CENGİZ

Çeşitli malzemeleri her defasında farklı amaçlar için kullanarak yeni yaratıcı eserler ortaya koyabiliriz. Hepimizin çocuklukta ya da günümüzde mutlaka kullanmış olduğu suluboya da böyle bir malzeme. Daha önceki yazılarımızda da suluboyanın tarihi ve farklı kullanımlarından bahsetmiştik. Bahar aylarının gelmesiyle beraber doğadan ilham alarak uygulayabileceğimiz botanik suluboyadan bahsedeceğiz.

Botanik suluboya bitki türlerinin formunu, rengini ve detaylarını tasvir etmek için yaygınlaşmış çok eski tekniktir. Botanik suluboya, tarih boyunca insan sağlığı ile güzelliğin takdirine olan önemi ile birlikte anılır. Bilimsel olarak doğruların temsili olmakla birlikte genellikle içinde sanatsal bir yorum barındırır. Duyularımıza hitap edecek şekilde çiğ damlaları ile tatlandırma, ağaç kabuğu detaylarıyla dokunma ve renklerle koklama hissini uyandıran detaylar eklenebilir. Başarılı bir botanik çalışması yapmak için suluboya, gözlem, zarif çizim, titiz fırça hareketleri ve renk tercihleriyle kombin edilir.

Bitkileri resmetmek botanik bilimlerinin adlandırma sistemleri yaygınlaştıkça ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkar. Bununla beraber eş zamanlı olarak botanik illüstrasyon da bir meslek haline gelir. On sekizinci yüzyılda baskı tekniklerinin gelişmesiyle de renkler ve detaylar daha doğru ve gerçeğe yakın hale gelir.

En eski modern botanik suluboya tablolarından biri Albrecht Dürer’in suluboya ve guaj kullanarak 1503 yılında yaptığı “Büyük Çim Parçası” adlı çalışmasıdır. Tüm incelik ve doğallığıyla, Dührer’in el becerisi ve hassasiyetini içeren teknik bir başarıdır. Çimlerin parlaklığı ve bitkilerin doğadakine benzer karmaşıklığı sayesinde tablo, dokunma hissi verirken, burnumuza ise adeta orman kokusu gelir. Anonim bir çizim olan Frenk Üzümü Ağacı ise, bugün hala Hollanda’da tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim materyali olarak kullanılan geniş suluboya koleksiyonunda yer alır.

Yaratıcılığınızı özgür bırakmak için ihtiyacınız olan tek şey bir suluboya paleti ve boş bir kağıt… Gözlem yaparak ya da yolda yürürken bulduğunuz bir yaprak, bir çiçek ile yani doğanın size verdikleriyle resim yapmaya başlayabilirsiniz. Tabi internetten bulabileceğiniz sevdiğiniz bir bitkinin görseliyle de! Sanatla kalın…

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.